Aromaterapija
27 veljače, 2017
Zdrava prehrana
27 veljače, 2017

Vitamini i minerali

Zdrava ili pravilna prehrana

Pravilna prehrana je ona koja organizmu osigurava optimalan unos energije, ugljikohidrata, bjelančevina, masti te vitamina, minerala i tekućine.

Osnovni principi pravilne prehrane jesu: umjerenost, raznovrsnost, ravnoteža.

  • 1. Umjerenost: umjeren unos hrane koja je niske nutritivne gustoće (slatkiši, grickalice, fast food, kolači i sl.).
  • 2. Raznovrsnost: dnevni unos svih 5 skupina namirnica prema piramidi pravilne prehrane- povrće, voće, žitarice, mlijeko te meso ili zamjene.
  • 3. Ravnoteža: koliko hrane unesemo, toliko je potrebno potrošiti, dok je kod mršavljenja potrebno potrošiti više (uz pomoć tjelesne aktivnosti) ili unositi manje hrane u dnevnim obrocima.

Kako bismo zadovoljili potrebe organizma za svim nutrijentima, potrebno je unositi raznovrsne, ali kvalitetne namirnice biljnog i životinjskog podrijetla i paziti na način pripreme hrane (preporuča se svježe, kuhano, pareno i dinstano). Potrebe organizma se razlikuju obzirom na dob, tjelesnu aktivnost i zdravstveno stanje, tako da će se potrebe žena u menopauzi razlikovati od potreba adolescenta ili onemožale osobe starije dobi. Iz tog razloga je važno da zdravstveni radnici i nutricionisti pri konzultacijama imaju individualan pristup prema svojim pacijentima.

 

Vitamini i minerali

Uz raznovrsnu i planiranu prehranu važno je povremeno organizmu osigurati kvalitetne dodatke prehrani, poput vitamina i minerala, probiotika, esencijalnih masnih kiselina ili nekih drugih aktivnih tvari.

Nažalost, tempo života i svakodnevni stres, pušenje, alkohol, intenzivna tjelesna aktivnost, termička obrada hrane, nedovoljno raznovrsne hrane čimbenici su koji utječu na status vitamina i minerala u našem organizmu i gotovo je nemoguće potrebe zadovoljiti samo hranom. Tim više što je hrana koju konzumiramo najčešće termički obrađena, a i tijekom tehnoloških procesa dio hranjivih tvari se gubi. Potrebe su povećane u vrijeme zimskih i proljetnih mjeseci, kada se posebno naglašava važnost dodatnog unosa vitamina i minerala ili nekih drugih vrijednih dodataka prehrani.