Vitamini i minerali
27 veljače, 2017
Kozmetika i njega kože
27 veljače, 2017

Zdrava prehrana

Osnovni principi pravilne prehrane jesu: umjerenost, raznovrsnost, ravnoteža.

  1. Umjerenost: umjeren unos hrane koja je niske nutritivne gustoće (slatkiši, grickalice, fast food, kolači i sl.).

 

  1. Raznovrsnost: dnevni unos svih 5 skupina namirnica prema piramidi pravilne prehrane- povrće, voće, žitarice, mlijeko te meso ili zamjene.

 

  1. Ravnoteža: koliko hrane unesemo, toliko je potrebno potrošiti, dok je kod mršavljenja potrebno potrošiti više (uz pomoć tjelesne aktivnosti) ili unositi manje hrane u dnevnim obrocima.

 

Kako bismo zadovoljili potrebe organizma za svim nutrijentima, potrebno je unositi raznovrsne, ali kvalitetne namirnice biljnog i životinjskog podrijetla. Potrebe organizma se razlikuju obzirom na dob i zdravstveno stanje, tako da će se potrebe žena u menopauzi razlikovati od potreba adolescenta ili onemoćale osobe starije dobi. Stoga je važno da zdravstveni radnici zadrže individualan pristup prema svojim pacijentima.

Prehrambene savijete također možete dobiti unutar naše Ljekarne, u sklopu nutricionističkog savjetovanja.

U sklopu naše ljekarne možete nabaviti sljedeće kvalitetne prehrambene namirnice:

  • Alpro soja proizvode (soja mlijeko, ljuspice, medaljoni): izvrsna su nadopuna vegetarijancima i veganima, koji ne konzumiraju meso/ izbjegavaju sve životinjske proizvode. Soja je jedini biljni izvor koji sarži sve potrebne aminokiseline, stoga predstavlja potpuni izvor proteina. Sojini proizvodi preporučuju se ženama u menopauzi, obzirom da su izvrstan izvor izoflavona. Izoflavoni imaju efekt sličan estrogenima, ženskim hormonima čija količina u menopauzi naglo pada, pa mogu donekle nadoknaditi njihov gubitak. Na taj način mogu se ublažiti valunzi, napadaji vrućine i ostale tegobe koje prate menopauzu. Sojine prozivode mogu koristiti ljudi na redukcijskim dijetama, obzirom da su manje kalorični od životinjskih prozvoda, ali i svi ostali koji žele obogatiti i unaprijediti svoju prehranu.

 

  • Lanene sjemenke: preporuka je usitniti ih neposredno prije upotrebe, kako bi organizam iz njih mogao iskoristi važne omega-3-masne kiseline. Međutim lanene sjemenke se mogu koristiti i cijele, čime poboljšavaju eliminaciju otpadnih tvari iz organizma i ubrzavaju rad crijeva.

 

  • Sjemenke suncokreta, sezama, buče: sjemenke i orašasti podovi izvrstan su izvor nezasićenih masnih kiselina, neophodnih za zdravlje odraslog čovjeka, važnih za očuvanje zdravlja krvnih žila, kao i razvoj živčanog sustava u djece. Mogu se koristiti kao dodatak jelima (varivima, heljdinoj i ječmenoj kaši, jogurtu i zobenim pahuljicama za zajutrak) ili kao kvalitetan međuobrok. Jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline su poželjne za zdravlje, dok je zasićene masne kiseline potrebno izbjegavati! Izvor posebno kvalitetnih jednostruko nezasićenih masnih kiselina jesu bučine sjemenke i bučino ulje, kao i maslinovo ulje.

 

 • Encian Muesli: zdrava kombinacija žitarica za zajutrak u kombinaciji sa suhim voćem ili mrvicama čokolade. Glavni obrok u danu je zajutrak. Preskočimo li jutarnji obrok, otežavamo organizmu potrošnju svake sljedeće unesene kalorije, obzirom da se metabolizm usporava. Zato je važno ujutro pojesti kvalitetan obrok, a izvrstan izbor bit će miješane žitarice sa sojinim ili kravljim mlijekom. Unutar takvog obroka unosi se dovoljna količina proteina te kompleksnih ugljikohidrata, koji sporije otpuštaju šećer u krv te zadržavaju osjećaj sitosti.