Fitoaromaterapija
27 veljače, 2017
Vitamini i minerali
27 veljače, 2017

Aromaterapija

Aromaterapija je dio fitoterapije, koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti. Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja (esencijalna ulja, aromatična ulja). Znanost i umijeće aromaterapije temelji se na raznovrsnim metodama unutar kojih se eterična ulja mogu koristiti učinkovito i bez opasnosti u svakodnevnici.

Čista eterična ulja se ne nanose direktno na kožu (izuzev eteričnog ulja lavande), nego se miješaju s bazičnim uljima (bademovim, sezamovim, avokado, kantarionovim…) i tako pripremljene koriste za masaže, njegu lica ili tijela te kao dodatak kozmetici.

Biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, njeguju je i hrane. Njihove spojeve koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, gdje uspostavljaju ravnotežu staničnih funkcija i potiču međustaničnu izmjenu tvari.

Sva eterična ulja pokazuju izrazito antiseptičko djelovanje.
Sva eterična ulja su pogodna za primjenu u mirisnim lampicama.

Kod prehlade, gripe, upale sinusa i kašlja inhaliranje vrućom parom s eteričnim uljima je vrlo učinkovito.
Životna (vitalna) snaga eteričnih ulja rezonira s našom životnom (vitalnom) snagom te na taj način terapeutski djeluje na različita područja našeg fizičkog, psihičkog i duhovnog bića.

PRIMJERI DJELOVANJA ETERIČNIH ULJA:

Eterično ulje lavande – analgetski dezodorirajuće, spazmolitički, antistresno i sedativno.
Eterično ulje čajevca – antivirusno, baktericidno, fungicidno i imunostimulirajuće.
Eterično ulje geranija – adstrigentno, dezodorirajuće, diuretično, fungicidno te imunostimulirajuće.
Eterično ulje limuna – baktericidno, antitoksično, spazmolitički i antireumatski.
Eterično ulje kadulje – baktericidno, antivirusno, spazmolitički.

Kako eterična ulja djeluju na zdravlje čovjeka?

Eterična ulja svoje učinke na ljudski organizam ostvaruju na dva načina: putem njuha i krvotoka.

Ljudsko osjetilo njuha je najstarije od svih osjetila i deset tisuća puta osjetljivije od osjetila okusa. Osjetne stanice iz nosne šupljine putem njušnog živca šalju svoje signale u limbički sustav, evolucijski najstariji dio mozga, odgovoran za ljudske osjećaje, pamćenje, intuiciju, nagone te odgovore na stres. Ovaj dio upravlja i žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem. Zato je objašnjivo kako mirisi mogu djelovati na emocije ili izazvati sjećanja. Također praćenjem EEG-a utvđeno je da mirisi mogu potaknuti stvaranje različitih vrsta moždanih valova.

Putem krvotoka molekule eteričnih ulja mogu doprijeti do svih dijelova tijela te ispoljavati svoje učinke u organima i tkivima gdje je to potrebno (prije toga je potrebno da se ulja adsorbiraju putem kože ili udisanjem u plućnim alveolama).

Na koje se sve načine mogu primjenjivati eterična ulja?

Masaža je najčešći oblik uporabe eteričnih ulja, kada eterično ulje prodire u tijelo čitavom površinom kože. Vrlo je važno propisno razrjeđivanje eteričnih ulja (maksimalno 3% za odrasle i 1% za djecu) u baznom ulju (bademovo, kantarionovo, malisnovo itd).

Aromatične kupke su opuštajuće tople kupke obogaćene kapima eteričnog ulja. Makismalno se stavlja 8 kapi eteričnog ulja, koje se potom rasprši rukom po površini vode. Ne preporuča se stavljati više, kako ne bi došlo do iritacija kože.

Inhalacija eteričnih ulja preporuča se posebno kod prehlada, gripa i drugih problema dišnog sustava. U 0,5-1 litru kipuće vode stavljaju se 4-5 kapi eteričnog ulja te se udiše para. Preporučljivo je držati zatvorene oči, kako ne bi došlo do iritacije sluznice. Na ovaj način pare eteričnog ulja povoljno će djelovati i na kožu lica. Oprez: astmatičari trebaju izbjegavati ovaj oblik inhalacije i koristiti isključivo uz prethodno savjetovanje s aromaterapeutom ili liječnikom!

Komprese i oblozi će djelovati izuzetno umirujuće kod bolova i grčeva u određenim dijelovima tijela. Potrebno je napuniti posudu s vodom, dodati do 3% eteričnog ulja, u posudu uroniti ručnik ili neki drugi oblog i ocijediti te staviti na bolno mjesto.

Mirisno oplemenjivanje prostora dobra je metoda za podizanje raspoloženja, ugodne atmosfere u domu ili na poslu, ali može pomoći i kod određenih bolesti ili negativnih psihičkih stanja. Za ovu metodu potrebne su keramičke mirisne lampice u koje se stavi voda i 2-3 kapi eteričnog ulja.