KUĆNA LJEKARNA: što svakom kućanstvu treba za samoliječenje
30 lipnja, 2022
Sve što trebate znati o vitaminima topljivim u mastima
21 listopada, 2022

HEMEROIDI i kako ih liječiti

ŠTO SU HEMEROIDI

Zbog mnogobrojnih faktora suvremenog načina života, poput brzog tempa života, manjka tjelovježbe i brze prehrane siromašne vlaknima, puno ljudi ima probavne tegobe, a vrlo česta je hemoroidalna bolest koja može zahvatiti zadnje crijevo (donji dio rektuma) i/ili anus.

Pojednostavljeno rečeno, postoje dvije vrste hemoroidaunutarnji (spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji se spuste prema anusu, oslabe, prošire i ponekad upale) i vanjski (proširene vene sa zgrušanom krvlju). Iako hemoroidi nisu opasni, zbog nelagode koju stvaraju (svrbež, peckanje, bol i krvarenje) i potencijalnih komplikacija (npr. infekcije), potrebno ih je liječiti.

ŠTO MOŽEMO UČINITI DA OLAKŠAMO SIMPTOME

Od nefarmakoloških mjera vrlo su korisne promjene životnih navika – izbjegavati dugotrajno sjedenje i podizanje teških predmeta, izbjegavati alkohol, previše začinjenu, ljutu hranu i mesne prerađevine, konzumirati hranu bogatu vlaknima (voće, povrće) i piti što više tekućine, kako bi stolica bila mekša i kako bi se izbjeglo naprezanje prilikom defekacije.

Također, bilo bi dobro nakon svakog pražnjenja crijeva analnu regiju oprati mlakom vodom umjesto brisanja wc-papirom, koji može dodatno iritirati već osjetljivo područje. Od pomoći može biti i mazanje analnog otvora masnim kremama koje u svom sastavu sadrže ekstrakt katariona (gospine trave), poput SAN balzama za regeneraciju kože ili SAN dječje kreme za pelensku regiju i koje mogu ubrzati oporavak i ublažiti neugodne simptome.

Osim samog pranja, korisno je nekoliko puta dnevno raditi i kupke u mlakoj vodi i jednom dnevno u dekoktu hrastove kore. Hrastova kora bogata je taninima koji djeluju adstringentno (steže površinu kože i sluznice te krvne žile) i protuupalno, što će poboljšati zacjeljivanje, smanjiti propusnost krvnih žila i spriječiti razvoj infekcije.

U našoj se ljekarni izrađuju još i antihemoroidalni čepići čija je glavna sastavnica kantarionovo ulje (macerat gospine trave), a koje pokazuje antibakterijsko, antimikotsko i protuvirusno djelovanje te potiče epitelizaciju, što doprinosi bržem i boljem zacjeljivanju.

IZVOR:
https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/533/Hemeroidi.html
https://www.adiva.hr/zdravlje/probava/sjedilacki-nacin-zivota-i-hemoroidi-unutarnji-i-vanjski-koja-je-razlika/
https://poliklinika-analiza.hr/hemeroidi/

Klara Srša, mag.pharm.