PUTNA LJEKARNA: što ponijeti sa sobom na odmor?
30 lipnja, 2022
HEMEROIDI i kako ih liječiti
10 kolovoza, 2022

KUĆNA LJEKARNA: što svakom kućanstvu treba za samoliječenje

Puno puta se netko od naših ukućana ili mi sami nađemo u situaciji sa nekom zdravstvenom tegobom koja se može riješiti samoliječenjem. Da bismo si što brže olakšali simptome, dobro je imati vlastitu kućnu ljekarnu.

U kućnoj ljekarni trebao bi se nalaziti osnovni pribor za prvu pomoć (antiseptik za kožu i sluznice, gel ili prašak za rane s antibiotikom (tirotricin), sterilne gaze i komprese, mikroporozna kirurška traka u roli, zavoji i kopče za zavoje, flasteri) i lijekovi – kronična terapija i nužni lijekovi.

Od nužnih lijekova vjerojatno svi u kućnoj ljekarni imamo analgetik/antipiretik kako bismo odmah smanjili neugodnu bol ili povišenu tjelesnu temperaturu kada se pojave. Paracetamol, acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, naproksen ili ketoprofen su i bezreceptni lijekovi za navedene tegobe. 
Bolovi i temperatura često se javljaju tijekom prehlade uz neke druge simptome kao što su kašalj i bolno grlo, začepljeni nos ili curenje iz nosa. Ti simptomi se mogu ublažiti kombiniranim pripravcima za prehladu (npr. u obliku šumećih tableta) ili zasebnim preparatima. Simptom kašlja možemo tretirati ovisno o tipu kašlja – suhi (butamirat, islandski lišaj, trputac) ili produktivni (acetilcistein, bromheksin, ambroksol, bršljan, jaglac), a primjerice, sirup ili čaj korijena bijelog sljeza oblaže sluznicu (ublažava suhi kašalj) i smanjuje spazam mišića u dišnom sustavu (olakšava iskašljavanje). Osim klasičnih oralnih analgetika, za grlobolju možemo imati sprejeve ili pastile s antiseptikom i anestetikom ili propolisom te čaj od kadulje za grgljanje zbog protuupalnog i antiseptičkog učinka. Za tegobe začepljenosti nosa možemo u kućnoj ljekarni držati dekongestive u obliku spreja ili kapi te preparate na bazi morske vode ili fiziološku otopinu koji se mogu koristiti i za čišćenje nosa kod pretjeranog curenja. 

Često se susrećemo i sa probavnim tegobama za koje bi trebali imati „prvu pomoć“ u kućnoj ljekarni –preparati za žgaravicu (antacidi, natrijev alginat, ekstrakt sjemenki indijskog tamarinda), sredstva za proljevaste stolice (loperamid, racekadotril, aktivni ugljen, probiotik i oralnu rehidratacijsku sol za nadoknadu elektrolita i tekućine) i preparate za liječenje zatvora (sirup s laktulozom, glicerinski čepići, čaj za probavu).

Budući da je proljetno i ljetno vrijeme prožeto alergijskim reakcijama, opeklinama i ubodima od insekata, dobro je da u kućnoj ljekarni imamo gelove, masti ili kreme s antihistaminicima za ublažavanje svrbeža i crvenila, riblju mast koja pouspješuje zacjeljivanje kože ili aloe vera gel za učinak hlađenja i bolju regeneraciju kože.
Naravno, da bismo spriječili ljetne tegobe, neizostavna su i sredstva protiv uboda insekata (komarci, krpelji) te preparati za zaštitu od sunčevog zračenja (SPF 50).
Za izraženije alergijske reakcije oralni antihistaminici u obliku tableta također bi trebali popunjavati  sadržaj kućne ljekarne.

Toplomjer i tlakomjer su mjerni instrumenti koji također trebaju biti dio svake  kućne ljekarne.

Iako sadržaj kućne ljekarne ovisi o broju ukućana, njihovoj dobi i njihovom zdravstvenom statusu, neki najvažniji i univerzalni preparati su nabrojani.
Posebno je bitno obratiti pozornost na mjesto na kojem se čuvaju lijekovi pa ono treba biti suho, hladno, zaštićeno od svjetla i izvan dohvata djece, lijekovi bi se trebali čuvati u originalnoj kutiji s uputom o lijeku i rokom valjanosti koji bi bilo poželjno provjeravati svakih 6 mjeseci.

I za kraj, jedan savjet – prije nego idete u ljekarnu po svoju kroničnu terapiju, bacite pogled na svoju kućnu ljekarnu i obnovite njezin sadržaj, a mi ljekarnici rado ćemo Vas savjetovati što je za Vašu kućnu ljekarnu najbolje.

IZVOR:
Priručnik za samoliječenje, 2017.

Klara Srša, mag.pharm.