Ljekovitost graviole
16 prosinca, 2019
Naše preporuke za jačanje imuniteta
25 rujna, 2020

Kako se pravilno sunčati?

Trendovi i njihova opravdanost

Preplanuli ten apsolutni je trend 21. stoljeća, čemu svjedoči masovno izlaganje suncu u podnevnim satima te korištenje solarija bez ikakvih sredstava za zaštitu kože. Sunčeve zrake imaju pozitivan učinak na organizam primarno zbog poticanja sinteze vitamina D u koži, međutim, nema potrebe da se zbog toga pretjerano izlažemo suncu, jer je za isti učinak dovoljno i 15-ak minuta zimskog sunca.

Koža bijelaca sadrži znatno manje melanocita, specijaliziranih stanica za proizvodnju pigmenta koji čini biološki štit od štetnih sunčevih UV zraka. Starenjem organizma smanjuje se broj melanocita u koži, što dovodi do još manje prirodne zaštite, samim time dolazi i do starenja kože i njezinog stanjivanja. Nepravilnim izlaganjem kože suncu ne samo da dolazi do akutnih opeklina, već postoje i kasne posljedice, kao što su pojava bora, rak kože, siva mrena i slabljenje imuniteta.Istraživanja su pokazala da osobe koje koriste zaštitna sredstava prilikom sunčanja u manjoj mjeri oboljevaju od zloćudnih kožnih bolesti, a novija istraživanja pokazuju i važnost fotoprotekcije „iznutra“.

Pravilna njega kože prije i poslije sunčanja

Kožu je preporučljivo početi pripremati za sunčanje barem nekoliko tjedana prije izlaganja suncu. Postoji više dodataka prehrani kojima možemo pripremiti kožu za susret sa suncem i spriječiti da nastanu oštećenja djelovanjem UV zraka. To su prije svega preparati beta-karotena, vitamina A i E te astaksantina, jednog od najjačih antioksidansa u obliku dodataka prehrani, ali i biljni ekstrakti, poput zelenog čaja ili paprati Polypodium leucotomos. Koži možemo pomoći da se pripremi za sunce i obilnijim konzumiranjem namirnica koje su bogate karotenoidima, kao što su mrkva, lubenica, rajčica, dinja, marelica i špinat.

Ako pazimo na vrijeme izlaganja suncu i redovno nanosimo sredstvo za zaštitu, tada je srednja zaštita SPF 15-25, poput San kreme za sunčanje SPF , dovoljna za većinu nas. Sjetimo se da SPF 15 blokira 93% štetnih UVB zraka. Filteri u našoj kremi su prirodnog mineralnog podrijetla i služe kao mehanička zaštita koja reflektira sunčeve zrake. Prednost ovakvih filtera je to što nemaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi, kao ni na morski ekosustav, koji je u posljednje vrijeme poprilično narušen.

SAN SUN CARE Zlatno ulje za preplanuli ten je prirodna njega za postizanje preplanulog tena te za prehranu i obnovu kože. Mirisni je koktel bogat karotenoidima otopljenim u hranjivim uljima niskog zaštitnog faktora od sunca. Četiri su izvora karotenoida u ovom ulju: ulje pulpe pasjeg trna, macerat oraha, ekstrakt mrkve i beta karoten. Zlatne čestice su prirodnog mineralnog podrijetla, a ne mikroplastika, koja ima posebno štetan utjecaj na morski ekosustav.

San prirodna kozmetika za sunčanje

Nakon cjelodnevnog boravka na suncu, bez obzira koliko jak zaštitni faktor i filtere koristili, dio sunčevih zračenja uvijek prolazi kroz slojeve kože. Ako uzmemo u obzir slučajno ili namjerno izlaganje suncu u nepoželjno vrijeme, nedostatno nanošenje zaštitnog sredstva, ispiranje u vodi itd., uvijek je pametna intervencija upotrijebiti dobro sredstvo za obnovu i hidrataciju kože nakon sunca i mora. SAN SUN CARE Umirujući losion poslije sunčanja formulirali smo tako da zadovolji potrebe kože za obnovom nakon izlaganja suncu (ekstrakt nevena, dekspantenol, vitamin E, shea maslac i kokosovo ulje), umirenju kože u slučaju pretjeranog izlaganja suncu (aloe vera i lavanda), kao i za povratak hidratacije i svježine koži (aloe vera i lavanda).

Savjeti za zdravo sunčanje

 • Ne izlažite se suncu između 10 i 16 sati.
 • Nosite pokrivalo na glavi s obodom i sunčane naočale.
 • Odaberite zaštitno sredstvo za kožu koje sadrži zaštitu od UVA i UVB zračenja.
 • Nosite laganu, pamučnu, prozračnu odjeću koja omogućuje normalne funkcije kože i pruža dodatnu zaštitu.
 • Posavjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom mogu li lijekovi koje uzimate izazvati fotosenzitivnost.
 • Postupno se izlažite suncu kako bi osigurali potrebnu pigmentaciju.
 • Pijte dovoljno tekućine.
 • U slučaju nelagode i zatezanja kože primijenite hladan oblog ili preparate na bazi aloe vere i nevena.
 • U slučaju opeklina nikako se ne izlažite suncu dok ne prođu.
 • Izbjegavajte sunčanje ako imate puno madeža.
 • Obavezno se zaštitite i ako se izlažete suncu na snijegu i višim nadmorskim visinama.

Simona Janković, mag.pharm.