Novo radno vrijeme ljekarne u Pribislavcu
3 rujna, 2019
Kako se pravilno sunčati?
8 srpnja, 2020

Ljekovitost graviole

Graviola (lat. Annona muricata) se dugi niz godina tradicionalno upotrebljavala u liječenju vrućice, respiratornih bolesti, kao sedativ i antidepresiv, kod karcinoma, problema sa želucem  i kao insekticid. Raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, u nekim dijelovima Afrike te u jugoistočnoj Aziji. Plod tamnozelene boje je jestiv, a osim ploda, u ljekovite svrhe kroz povijest koristili su se i ostali dijelovi biljke.

Zbog njenih ljekovitih svojstava provedena su laboratorijska istraživanja kojima je ustanovljeno 212 aktivnih tvari, od kojih najviše acetogenina, a slijede ih alkaloidi i fenoli. Ti spojevi pokazali su antimikrobno, antioksidativno, antikancerogeno, imunomodulatorno i antistresno djelovanje. Također, prema istraživanjima, nakon mjesec dana primjene graviole dolazi do sniženja krvnog tlaka te šećera u krvi.

Najviše se proučavao antikancerogeni učinak graviole (kod karcinoma dojke, debelog crijeva, gušterače i prostate). Ustanovljeno je da ima citotoksično djelovanje, ali djeluje selektivno pa ne napada normalne zdrave stranice, već samo tumorske. Zbog antioksidativnog djelovanja sprječava stvaranje slobodnih radikala koji su uključeni u razvoj mnogih bolesti kao što su artritis, kardiovaskularne bolesti i karcinom, što ukazuje na moguću primjenu i u prevenciji.

Iako podaci kliničkih ispitivanja nedostaju, s obzirom na njezinu primjenu u narodnoj medicini, u budućnosti, uz odgovarajuća ispitivanja, potencijalno bi mogla predstavljati veliki benefit u terapiji različitih bolesti.

Graviola je dostupna kao dodatak prehrani, u obliku praha i u kapsulama. Istodobna primjena vitamina C poboljšava njenu apsorpciju, a time i djelovanje, Ne preporučuje se kod trudnica, dojilja i djece te kod osoba na terapiji antidepresivima. Kod sniženog krvnog tlaka potreban je oprez i redovito mjerenje tlaka.

LITERATURA:

Annona muricata: Is the natural therapy to most disease conditions including cancer growing in our backyard?

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995764517306302

Emerging therapeutic potential of graviola and its constituents in cancers.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5888937/

Eva Perčić, mag.pharm.