Liječenje gripe i homeopatski pripravci
23 studenoga, 2020
Homeopatska savjetovanja u svibnju
10 svibnja, 2021

Tjedan homeopatije u Ljekarnama Homeosan povodom Svjetskog dana homeopatije 10.4.2021

“Homeopatijom se liječe ljudi sa bolešću, a ne bolest u ljudima.” –  Samuel Hahnemann

Počeci homeopatije 

Svjetski dan homeopatije obilježava se svake godine 10. travnja, na dan rođenja oca homeopatije dr. Samuela Hahnemanna.

Samuel Christian Frederic Hahnemann (1755. – 1843.) bio je njemački liječnik, kemičar i ljekarnik, koji je u 18. stoljeću postavio temelje današnje homeopatije. Sve je počelo sa kininom – supstancom koja se u to doba koristila za liječenje malarije. Nezadovoljan objašnjenjem da djelotvornost kinina leži u njegovoj gorkoj prirodi, odlučio je napravit eksperiment uzimajući sam kinin nekoliko dana. Na vlastito iznenađenje, kao rezultat eksperimenta, Hahnemann je razvio simptome malarije, iako nije bio bolestan. Nije stao samo na ovoj spoznaji, te je dalje nastavio sa ispitivanjima na sebi sa drugim supstancama te dolazio do istih opažanja. Na taj način je došlo do shvaćanja prvog i osnovnog principa homeopatije a to je da određena supstanca kod bolesnika može ukloniti iste one poremećaje koje ta supstanca kod zdrave osobe izaziva, odnosno – slično se sličnim liječi (similia similibus curentur).

Homeopatski principi 

Homeopatski principi temelje se na holističkom pristupu, odnosno shvaćanju da je čovjek cjelina u kojoj postoji neraskidiva veza između mentalnog, emotivnog i fizičkog stanja, te se oni ne mogu promatrati zasebno. Homeopatskim liječenjem nastoji se postići ravnoteža na sve te tri razine. Zbog toga je bitno da se prilikom razgovora sa homeopatom ne pokrije isključivo fizička slika, već se uzima u obzir i mentalno i emocionalno stanje osobe, navike, averzije, prehrana, preferencije, strahovi, traume…

Homeopat time traži jedinstvenu sliku te se na kraju skladno tome daje najsličniji homeopatski lijek. Ispravno odabran lijek dovodi do dugotrajnog izlječenja. Naime, homeopatski pripravci djeluju na način da stimuliraju naš organizam da se tijelo samo izliječi te vrati u ravnotežu, bez potiskivanja simptoma. Štoviše, simptomi se prepoznaju kao izrazi nesklada unutar osobe kao cjeline.

Nakon uzimanja lijeka promatra se dolazi li do određenih promjena. Zapažanja i povratne informacije su bitni čimbenici homeopatu za utvrđivanje tijeka procesa izliječenja te određivanja daljnje terapije, ukoliko je potrebno. Bitno je da homeopat prati cijeli proces te se slobodno možete i obratiti svome homeopatu u bilo kojem dijelu tretmana nakon uzimanja lijeka.

Homeopatijom se tretiraju različita stanja, a neke od najčešćih tegoba su: prehlada, gripa, temperatura, alergije, glavobolje, astme, bronhitis, tegoba u menopauzi, probavne smetnje, te razne druge tegobe.

Za bilo kakva daljnja pitanja ili dodatne informacije u vezi homeopatije, slobodno nas kontaktirajte!

Renata Hunjadi, dipl. homeopat (IACH), mag. pharm.