Kozmetika i njega kože
27 veljače, 2017
Anatomska obuća i ortopedska pomagala
28 veljače, 2017

Zdravlje i njega usne šupljine

Savjeti za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine:

  • Četkica za zube mora biti odgovarajuće veličine, napravljena od sintetičkih vlakana srednje tvrdoće.
  • Paste za pranje zuba ne smiju sadržavati abrazivna sredstva koja mogu oštetiti zubnu caklinu, a za prevenciju i suzbijanje oboljenja zubi i desni vrijedne su i zubne paste s dodatkom fluora. Slično je i s pastama s antiupalnim komponentama.
  • Pravilno četkanje zubi izuzetno je važno za održavanje njihove higijene, a i u prevenciji ozljeda zubnoga mesa, koje nakon krvarenja lako upalno reagira. Stoga zube treba četkati malenim kružnim kretnjama, svakoga zasebno, sve zubne plohe. Ne smiju se zaboraviti stražnji, četkici teže dostupni zubi. Kretnje lijevo-desno ne postižu željeni učinak i mogu izazvati oštećenja.
  • Tekućine za ispiranje usta imaju funkciju dezinfekcije zub i usne šuplijne, ali i odstranjenja neugodnog zadaha.
  • Brojne loše navike, kao što su pušenje i konzumiranje alkoholnih pića, dovode do potrebe za osvježenjem daha. Za tu su namjenu praktični i djelotvorni dražeje i bomboni te gume za žvakanje, svi bez šećera.
  • Ako se radi o normalnim stanjima zdravlja usta i zubi, bitno je redovito i pravilno održavanje higijene, a manje je važno sredstvo za njeno provođenje. Najbolje i najskuplje sredstvo koje se koristi samo povremeno i nepravilno ima lošije učinke nego obično i jeftino sredstvo koje se koristi redovito.

Stvaranje naslaga na zubima i desnima predstavlja glavni uzrok pojave oboljenja tih tkiva: osjetljivosti zuba i vrhova zuba, upale desni i njihova povlačenja, klimavosti zuba, što je posljedica razvoja parodentoze. U zubne se naslage (plaque), koje se sastoje od ostataka hrane i bakterija, talože minerali iz sline i stvara se vapnena masa. Ona se u obliku kamenca taloži na zubu. Naslage kamenca potiskuju desni i stvaraju otekline i krvarenje. Potisnute desni oko zuba stvaraju otvor koji postaje sve dublji i u kome se skupljaju produkti upale desni koji se miješaju s ostacima jela koji djeluju razarajuće. Sada je napadnuta i čeljusna kost te se zub rasklimava. Nakon toga dolazi do gubitka zuba. Zubi pokraj ispaloga zuba bivaju potisnuti, naginju se i okreću dok ne ispadnu.

Redovita higijena i odlazak stomatologu, koji će očistiti naslage kamenca, sprečavaju pojavu paradentoze i gubitak zuba.

(izvor: www.zdravlje.hr)