Stevia Rebaudiana biljka je iz porodice Compositae podrijetlom iz Paragvaja, gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka i čajeva. Koristi se u obliku praška dobivenog sušenjem lišća ili vodenog ekstrakta. Vrlo je slatkog okusa, a prirodni sastojci, glikozidi (steviozidi i rebaudiozidi A i C) čine je i do 300 puta slađom od običnog šećera.
Stevija je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus, sprječava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija, nema štetnih nuspojava, kao neki umjetni zaslađivači i otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu kolača).
Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.
Ova web stranica koristi kolačiće i vanjske skripte za poboljšanje vašeg korisničkog iskustva.
Postavke privatnosti
Ova web stranica koristi kolačiće i vanjske skripte za poboljšanje vašeg iskustva. Koji se kolačići i skripte koriste i kako utječu na vaš posjet naveden je s lijeve strane. Možete promijeniti svoje postavke u bilo kojem trenutku. Vaši izbori neće utjecati na vaš posjet.
BILJEšKA: Ove postavke će biti primjenjene samo u pregledniki i uređaju koji trenutačno upotrebljavate.
Google Analitycs