Fitoterapija, liječenje ljekovitim biljem i pripravcima od ljekovitog bilja, predstavlja najstariji način liječenja raznih bolesti. Danas fitoterapija ima primjenu u prevenciji i liječenju blažih oblika bolesti. Posebnu pažnju treba obratiti upravo na njen preventivni karakter.

Kod liječenja fitoterapijom treba biti strpljiv jer rezulati mogu doći sporije od klasične medicine. Njezina važnost je u tome što putem bilja u organizam unosimo vrlo vrijedne tvari, kao što su eterična ulja, prirodne antioksidanse, flavonoide, vitamine, minerale, enzime i sl., te ga na taj način činimo otpornijim, odstranjujemo štetne tvari i poboljšavamo mnoge metaboličke procese u organizmu.

Ljekovito bilje danas se primjenjuje u različitim farmaceutskim oblicima:

  • vodene iscrpine (macerati, infuzi i dekokti)
  • alkoholne iscrpine (tinkture-biljne kapi)
  • uljne iscrpine (macerati)
  • supozitoriji (vaginalete, čepići)
  • tablete i kapsule
  • sirupi
  • te novi i moderniji oblici biljnih ekstrakata, poput SIPF, EPS.

Aktivne tvari važne za ljekovito djelovanje biljke često se nalaze samo u jednom dijelu biljke, koji se onda koristi kao biljna droga. Pojam biljna droga u farmaciji se često odnosi na osušene i usitnjene dijelove biljke u kojima su smješteni ljekoviti sastojci. To su: list-folium, cvijet-flos, korijen-radix, nadzemni dio biljke–herba, kora–cortex, plod-fructus, sjeme-semen, gomolj-rhizoma.

Najjednostavniji za izradu kod kuće su ekstrakti kojima kao otapalo služi voda. Ovisno o tome koji dio biljke koristimo za izradu iscrpina izrađujemo:

  • macerate (za biljke koje sadrže termolabilne sastojke, npr. biljne droge sa sluzima; biljne droge maceriramo u prokuhanoj, ali ohlađenoj vodi na sobnoj temperaturi kroz pola do sat vremena te procijedimo, a prije pijenja lagano zagrijemo)
  • infuze (za mekše dijelove biljke, plodove ili sjemenke; slijedimo uobičajene pripreme “čaja”- bljne droge prelijemo kipućom vodom, poklopimo i pustimo da odstoje 10-20 minuta, procijedimo);
  • dekokte (za tvrđe dijelove biljke; biljne droge stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoje poklopljeni 20ak minuta, a zatim procijedimo).

Fitoterapija danas prelazi okvire “narodne medicine” i “travarstva” te predstavlja ogromno znanstveno područje koje svakodnevno izbacuje nove spoznaje o aktivnim tvarima iz biljaka, njihovima mehanizmima djelovanja na ljudsku fizologoiju, međudjelovanja sa sintetskim i biljnim aktivnim tvarima iz lijekova, dodataka prehrani i hrane. Racionalna fitoterapija je znastvena fitoterapija, gdje se u prevenciju i/ili liječenju koriste podaci iz biljnih monografija te klinički ispitane doze u liječenju. Današnji izazovi u području biomedicine i zdravstva svakako otvaraju vrata ovom području istraživanja te broj znanstvenika u području fitoterapije i aromaterapije raste iz dana u dan.