VITAMINI B: Najveća skupina vitamina topivih u vodi
21 travnja, 2022
KUĆNA LJEKARNA: što svakom kućanstvu treba za samoliječenje
30 lipnja, 2022

PUTNA LJEKARNA: što ponijeti sa sobom na odmor?

Vrijeme je godišnjih odmora i putovanja, a da bismo u potpunosti mogli uživati, trebalo bi na put ponijeti i neke lijekove. Putna ljekarna nije univerzalna pa bi svatko prema svojim potrebama trebao pripremiti i ponijeti svoju.

Kao prvo, svatko tko boluje od kroničnih bolesti trebao bi pripaziti da ne zaboravi uzeti svoju terapiju barem za onoliko dana koliko putuje.

Što se tiče preostalog sadržaja putne ljekarne, on ovisi o duljini i mjestu putovanja. Primjerice, ako se pripremamo za planinarenje, veće su vjerojatnosti za ozljede, a odlaskom na more prije ćemo zadobiti opekline.

 Ukoliko patimo od bolesti kretanja tijekom putovanja, dobro je preventivno uzeti antiemetike (dimenhidrinat), pripravke na bazi đumbira ili akupresurnu narukvicu kako bi putovanje prošlo što ugodnije.

Često se na putovanjima javljaju probavne tegobe zbog uzbuđenja, promjene prehrane ili trovanja hranom. Zato bi bilo dobro u slučaju proljeva i povraćanja imati vrećice za pripremu oralne rehidratacijske otopine (koja se može uzeti i nakon pojačanog znojenja zbog fizičke aktivnosti ili boravka na suncu) da ne dođe do dehidracije. U slučaju trovanja hranom ili pićem medicinski ugljen je prva pomoć koju možemo uzeti. Također, probiotici sudjeluju u obnovi crijevne flore pa smanjuju probavne tegobe (proljev, nadutost, konstipacija). S druge strane, ako dođe do konstipacije ili zatvora, bilo bi dobro imati neku pomoć, npr. glicerinske čepiće, da bismo si olakšali.

Bolovi i povišena tjelesna temperatura su teško predvidivi pa ako nas zadese, trebalo bi u putnoj ljekarni imati analgetik/antipiretik u bilo kojem obliku, ovisno o dobi. Iako se analgetici mogu koristiti za bolno grlo, nije na odmet uzeti i pastile ili sprej na bazi antiseptika i anestetika jer bolno grlo se često može javiti zbog klime, konzumacije hladnih pića ili osušene sluznice zbog dehidracije.

Većina ljudi putuje ljeti pa je izlaganje suncu neizbježno. Uz sve mjere zaštite od sunčevog zračenja (šeširi, lagana i svjetla odjeća, izbjegavanje sunčevog zračenja između 11 i 17h) svakako treba ponijeti i koristiti preparate sa zaštitnim faktorom.
Također, sredstva za zaštitu od insekata su dobro došla, pogotovo kod boravka u prirodi.
Od svih zaštita za nedaće na koži koje nam se mogu desiti ljeti, ipak postoji vjerojatnost da nas zadese pa i na to trebamo biti spremni. Ubode i opekline najbolje je tretirati lokalnim preparatima s antihistaminicima za sprečavanje svrbeža i crvenila, a za malo jaču reakciju mogu ići i antihistaminici u obliku tableta. Za regeneraciju kože možemo imati preparate s dekspantenolom, hijaluronskom kiselinom, aloe verom ili riblju mast.

Začepljenost uha zbog vode ili iritirano i crveno oko zbog klime ili peluda također su česti simptomi na putovanjima ljeti pa bi se u putnoj ljekarni trebale naći i kapi.

Za nastale ozljede i rane trebamo imati antiseptik u spreju, flastere, sterilne komprese i zavoje.

Za sve ozbiljnije tegobe na putovanju treba potražiti medicinsku pomoć pa nije loše odmah kod dolaska na odredište saznati gdje je možemo potražiti u slučaju da zatreba, a ako dobro popunimo sadržaj naše putne ljekarne, lakše tegobe nas neće ometati da bezbrižno uživamo na putovanju.

Ukratko, iako će se svačija putna ljekarna razlikovati prema mjestu, duljini putovanja i osobnim potrebama, ovi preparati će u „prvoj pomoći“ uglavnom svima biti od koristi:

 • Antiemetici (protiv mučnine i bolesti kretanja)
 • Rehidratacijska otopina, medicinski ugljen i probiotici (u slučaju probavnih smetnji, trovanja hranom, povraćanja i sl.)
 • Glicerinski čepići (probavne smetnje u obliku zatvora)
 • Analgetici i antipiretici (bolovi, povišena tjelesna temperatura)
 • Pastile ili sprej na bazi antiseptika i anestetika (bolno grlo)
 • Preparati sa zaštitnim faktorom (SPF 50, posebice u ljetnom periodu i na planini)
 • Sredstva za zaštitu od insekata (boravak u prirodi)
 • Preparati za sprječavanje svrbeža i  crvenila (antihistaminici lokalni i/ili tablete)
 • Kozmetički proizvodi za obnovu kože (s dekspantenolom, hijaluronskom kiselinom, aloe verom ili riblja mast)
 • Kapi za oči i uši (crvenila, začepljenost)
 • Flasteri, sterilne komprese, zavoj, lokalni antiseptik u spreju (rane i ozljede)

IZVOR:
https://www.jgl.hr/kutak-za-strucnjake/putna-ljekarna-sto-preporuciti2
https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/12372/Putna-ljekarna.html

Klara Srša, mag.pharm.