KAKAV JE TO VITAMIN?
Vitamin C (askorbinska kiselina) je jedan od vitamina koji su dobro topljivi u vodi. U ljudskome se organizmu ne može sintetizirati pa ga moramo unositi u organizam, putem hrane ili dodataka prehrani.
ČEMU SLUŽI?
Izuzetno je značajan u
sintezi kolagena (bitnoj komponenti vezivnog tkiva), kod zacjeljivanja rana, u sintezi
L-karnitina (metabolizam energije), metabolizmu nekih proteina i
neurotransmitera te u apsorpciji željeza.
Neizostavna je i njegova dobro poznata uloga u normalnoj funkciji imunosnog sustava, no sve se više ističe i
istražuje njegov antioksidacijski
potencijal. Što to znači? Zbog raznih procesa u organizmu (npr. upala), ali
i utjecaja vanjskih faktora (npr. pušenje, zračenje, nezdrava prehrana) u
organizmu se stvaraju slobodni radikali i reaktivni kisikovi spojevi koji mogu
izazvati oštećenja, ali naše tijelo ima „alate“ da se obrani od njih. Međutim,
ako ih se stvara puno više nego to naše tijelo može „sanirati“, a što se naziva
oksidativnim stresom, veći je rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti,
neurodegenerativnih bolesti, karcinoma i slično.
Upravo je svima dobro poznati vitamin C jedan od antioksidansa (smanjuje učinak
slobodnih radikala i reaktivnih kisikovih spojeva), a koji možemo sami unositi
u organizam.
KOJE DNEVNE DOZE VITAMINA C SU PREPORUČENE?
SKUPINA |
PROSJEČNA
DNEVNA DOZA VITAMINA C |
mlađi od 6 mjeseci | 40 mg |
7–12 mjeseci | 50 mg |
1–3 godine | 15 mg |
4–8 godina | 25 mg |
9–13 godina | 45 mg |
14–18 godina (dečki) | 75 mg |
14–18 godina (cure) | 65 mg |
odrasli (muškarci) | 90 mg |
odrasli (žene) | 75 mg |
trudnice | 80 – 85 mg |
dojilje | 115 – 120 mg |
Pušači bi trebali dnevno unositi dodatnih 35 mg vitamina C nego je preporučeno za njihovu skupinu.
Unosimo li vrlo visoke doze vitamina C (veće od 1g dnevno), apsorbirat će se manji udio, a ono što je apsorbirano, a nemetabolizirano, izlučiti će se urinom.
KOJI SU IZVORI VITAMINA C?
Znamo da su prirodne “pilule” vitamina C voće i povrće, a pogotovo crvena i zelena paprika, naranča, grejp, kivi, brokula, jagode i rajčica. Naravno, te su namirnice bogatije vitaminom C ako se konzumiraju svježe i sirove jer se skladištenjem i kuhanjem smanjuje udio vitamina. Dakle, da bismo unosili dovoljne količine vitamina C u organizam, na našim se tanjurima obavezno mora svakodnevno nalaziti voće i povrće.
Iako se treba pridržavati raznovrsne i zdrave prehrane, nekad je ipak potrebno dodatno unositi vitamin C pomoću dodataka prehrani, bilo da želimo poduprijeti naš imunosni sustav ili smanjiti oksidativni stres u organizmu. Mnogo je dodataka prehrani koji sadrže vitamin C u različitim oblicima kao što su askorbinska kiselina, mineralni askorbati (natrijev, kalcijev); askorbinska kiselina s bioflavonoidima i Ester-C® (kombinirani preparat). Međutim, studije pokazuju da nema nikakve bitne prednosti određenog oblika vitamina C nad drugim, a što se tiče bioraspoloživosti.
ŠTO AKO POSTOJI NEDOSTATAK VITAMINA C U ORGANIZMU?
Iako se to događa vrlo rijetko u razvijenim zemljama, nakon višetjednog unosa vitamina C u dozi manjoj od 10mg/dan javljaju se simptomi kao što su umor, upala zubnog mesa, petehije, slabo zacjeljivanje rana, gubitak zuba i anemija (zbog krvarenja i slabije apsorpcije željeza). Zanimljivo je da su nekadašnji pomorci bolovali od skorbuta uzrokovanog nedostatkom vitamina C sve dok se nije otkrilo da tu bolest može spriječiti ili izliječiti unos agruma i njihovih sokova.
TKO JE U RIZIKU OD NEDOVOLJNOG UNOSA VITAMINA C?
Pod nedovoljnim unosom se smatra manji unos od preporučenog,
a veći od onog unosa koji može dovesti do skorbuta. Sljedeće skupine su u
takvom riziku:
– pušači i pasivni pušači – zbog
povećanog oksidativnog stresa u organizmu izazvanog pušenjem, oni bi trebali
unositi dodatnih 35 mg/dan
– dojenčad hranjena kuhanim mlijekom
– kuhano kravlje mlijeko ima jako malu količinu vitamina C, stoga je dojenčad
bolje hraniti majčinim mlijekom i/ili adaptiranim mlijekom za dojenčad
– pojedinci kojima je ograničena
raznolika prehrana – skupine kao što su ljudi slabijeg imovinskog statusa,
alkoholičari, narkomani ili psihički bolesnici su u povećanom riziku od nedovoljnog
unosa vitamina C
– neki kronični bolesnici –
pacijenti s crijevnim bolestima, oboljeli od karcinoma i oni na kroničnoj
hemodijalizi također mogu patiti od manjeg unosa vitamina C.
Unošenje visokih doza vitamina C nema neke značajnije posljedice na organizam te većinom nastaju probavne smetnje. Jedino, kod pacijenata sa bubrežnim kamencima bilo bi dobro ne pretjerivati s visokim dozama.
ŠTO SMO ZAKLJUČILI?
Vitamin C je esencijalni mikronutrijent te je bitno da ga unosimo u dovoljnim količinama, prvo zdravom i raznolikom prehranom, a ako to nije dovoljno, onda i pomoću dodataka prehrani, ne samo da bismo spriječili manjak, nego da bismo iskoristili sve blagodati koje pruža za zdravlje organizma.
IZVORI:
– https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
– https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932
– http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/poremecaji-prehrane/manjak-vitamina- ovisnost-o-njima-i-toksicnost/vitamin-c
Klara Srša, mag.pharm.
Ova web stranica koristi kolačiće i vanjske skripte za poboljšanje vašeg korisničkog iskustva.
Postavke privatnosti
Ova web stranica koristi kolačiće i vanjske skripte za poboljšanje vašeg iskustva. Koji se kolačići i skripte koriste i kako utječu na vaš posjet naveden je s lijeve strane. Možete promijeniti svoje postavke u bilo kojem trenutku. Vaši izbori neće utjecati na vaš posjet.
BILJEšKA: Ove postavke će biti primjenjene samo u pregledniki i uređaju koji trenutačno upotrebljavate.
Google Analitycs