Kada sam zaista počeo voljeti sebe…
6 ožujka, 2017
NAXIL (acetilcistein)
31 siječnja, 2018

Nutricionizam

Nutricionizam je primjenjena prirodna znanost o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Kao znanstveno područje relativno je mlado, iako primjena ciljane prehrane tijekom bolesti seže u daleku povijet. Istraživanja s područja nutricionizma danas imaju važnu ulogu u shvaćanju povezanosti prehrane i pojave bolesti i različitih poremećaja organizma, kao i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Od 2018. godine nutricionisti su ubrojeni u zdravstvene djelatnike i nadamo se da će u budućnosti činiti obavezni dio primarne zdravstvene zaštite.

Osnovni postulati nutricionizma i pravilne prehrane

    1. Umjerenost: umjeren unos hrane koja je niske nutritivne gustoće (slatkiši, grickalice, fast food, kolači i sl.).
    1. Raznovrsnost: dnevni unos svih 5 skupina namirnica prema nekadašnjoj piramidi pravilne prehrane, odnosno prema zdravom tanjuru – povrće, voće, žitarice, mlijeko te meso ili zamjene.
    1. Ravnoteža: koliko hrane unesemo, toliko je potrebno potrošiti, odnosno korigirati omjer ovisno o željenoj težini i zdravstvenom stanju.

Sami po sebi ovi postulati nam ne govore mnogo. Znanost o prehani može izgledati vrlo jednostavno i u praksi ona to treba biti, ali je istovremeno beskrajno kompleksno i zanimljivo područje koje nam može puno reći o zdravlju pojedinca. Činjenica je da se potrebe organizma razlikuju obzirom na dob i zdravstveno stanje, tako da će se potrebe žena u menopauzi razlikovati od potreba adolescenta, onemoćale osobe starije dobi ili osobe koja boluje od dijabetesa. Stoga je važno da po savjete idete stručnom osoblju, magistrima nutricionizma, koji će znati što znači individualan pristup prema svojim klijentima i pacijentima.

Prehrambene savjete također možete dobiti unutar naše Ljekarne, u sklopu prehrambenih konzultacija.